PaaS چیست؟ راهنمای جامع پلتفرم به عنوان سرویس

امروزه تأمین بودجه برای شرکت‌های فناوری سخت شده و آنها ترجیح داده‌اند به جای استفاده از سخت‌افزارها و نرم‌افزارهای داخلی، از خدمات ابری مقرون به صرفه بهره می‌برند. کسب‌وکارها اکنون می‌توانند به جای پرداخت هزینه برای پایگاه داده و سرورهای گران‌قیمت داخلی، با خرید خدمات ابری از ارائه‌دهندگان آن به منابع کامپیوتری مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند. بنابراین، با یگانه سافت همراه باشید تا با دانستن اینکه PaaS چیست، چه مزایایی دارد و چه خدماتی به شما ارائه می‌دهد، بتوانید در زمان و هزینه‌های خود صرفه‌جویی نمایید.

PaaS چیست؟

پلتفرم خدمات ابری (PaaS) که به نام پلتفرم به عنوان سرویس نیز شناخته می‌شود، یک مدل رایانش ابری، مانند نرم افزار اتوماسیون اداری یا نرم افزار دبیرخانه است که در آن یک ارائه دهنده شخص ثالث ابزارهای سخت افزاری و نرم افزاری را از طریق اینترنت به کاربران ارائه می‌دهد. معمولاً این ابزارها برای توسعه اپلیکیشن مورد نیاز هستند. یک ارائه دهنده PaaS سخت افزار و نرم افزار را در زیرساخت خود میزبانی می‌کند.

در نتیجه، PaaS توسعه دهندگان را از نصب سخت افزار و نرم افزار داخلی برای توسعه یا اجرای یک برنامه جدید آزاد می‌کند. ابزارهای PaaS معمولاً برای استفاده ساده و راحت هستند و نسبت به جایگزین‌های داخلی هزینه اجرای کمتری دارند.

PaaS چگونه کار می‌کند؟

همانطور که در بالا ذکر شد، PaaS کل زیرساخت فناوری اطلاعات یک شرکت را برای توسعه نرم افزار جایگزین نمی‌کند، بلکه خدمات ابری از طریق زیرساخت میزبان ارائه می‌شود. کاربران اغلب از طریق مرورگر وب به این سرویس‌ها یا نرم افزارهای تحت وب دسترسی دارند. PaaS از طریق ابرهای عمومی، خصوصی و ترکیبی ارائه می‌شوند برای خدماتی مانند میزبانی برنامه و توسعه جاوا به کاربر می‌دهند.

سایر خدمات PaaS شامل موارد زیر است:

  • همکاری تیم توسعه.
  • طراحی و توسعه برنامه.
  • آزمایش و استقرار برنامه.
  • یکپارچه سازی وب سرویس.
  • امنیت اطلاعات؛ و
  • یکپارچه سازی پایگاه داده.

کاربران معمولاً باید برای PaaS بر اساس هر بار استفاده پول پرداخت کنند. با این حال، برخی از ارائه دهندگان برای دسترسی به پلتفرم و برنامه‌های کاربردی آن، هزینه ماهانه ثابتی را دریافت می‌کنند.

مزایای PaaS چیست؟

متداول‌ترین مزایای PaaS در مقایسه با یک پلتفرم داخلی، عبارتند از:

زمان سریعتر برای بازاریابی

با PaaS، نیازی به خرید و نصب سخت‌افزار و نرم‌افزاری که برای ساخت و نگهداری پلتفرم توسعه برنامه‌تان استفاده می‌کنید وجود ندارد – و نیازی نیست که تیم‌های توسعه در حین انجام این کار منتظر بمانند. شما به سادگی به PaaS ارائه‌دهنده خدمات ابری وارد می‌شوید تا بلافاصله شروع به تهیه منابع و توسعه کنید.

دسترسی مقرون به صرفه به منابع متنوع

پلتفرم‌های PaaS معمولاً دسترسی به طیف وسیع‌تری از انتخاب‌ها از جمله سیستم‌های عامل، میان‌افزار، پایگاه‌های داده و ابزارهای توسعه دارند؛ شرکت یا شخصی که بخواهد همه این گزینه‌ها را داشته باشد، باید پول زیادی بپردازد.

آزادی بیشتر برای آزمایش، با ریسک کمتر

PaaS به شما امکان می‌دهد سیستم‌عامل‌ها، زبان‌ها و سایر ابزارهای جدید را بدون نیاز به سرمایه‌گذاری قابل توجه در آنها یا زیرساخت مورد نیاز برای اجرای آنها، امتحان یا آزمایش کنید.

مقیاس پذیری آسان و مقرون به صرفه

با یک پلتفرم داخلی، مقیاس‌پذیری همیشه گران، بیهوده و گاهی ناکافی خواهد بود؛ شما باید ظرفیت محاسباتی، ذخیره‌سازی و شبکه اضافی را برای پیش‌بینی افزایش ترافیک خریداری کنید. بسیاری از این ظرفیت در دوره‌های کم ترافیک بی‌استفاده می‌ماند و هیچ یک از آن‌ها را نمی‌توان به‌موقع به کار برد تا جهش‌های پیش‌بینی‌نشده را ببینید. با PaaS، می‌توانید ظرفیت اضافی خریداری کنید و هر زمان که به آن نیاز داشتید، فوراً از آن استفاده نمایید.

انعطاف پذیری بیشتر برای تیم‌های توسعه

سرویس‌های PaaS یک محیط توسعه نرم‌افزار مشترک را ارائه می‌کنند که به تیم‌های توسعه و اجرا امکان دسترسی به تمام ابزارهای مورد نیاز خود را از هر مکانی با اتصال اینترنت می‌دهد.

هزینه‌های کلی کمتر

واضح است که PaaS به سازمان امکان می‌دهد بدون هزینه کردن به تجهیزات سرمایه‌ای مرتبط با ساخت و مقیاس گذاری یک پلتفرم برنامه دسترسی داشته باشد و هزینه‌های خود را کاهش دهد. اما این سرویس ابری می‌تواند هزینه‌های مجوز نرم افزار را نیز کاهش داده یا حذف کند. همچنین می‌تواند با مدیریت وصله‌ها، به‌روزرسانی‌ها و سایر وظایف اداری، هزینه‌های کلی مدیریت برنامه شما را کاهش دهد.

مزایای PaaS چیست

5 عیب اصلی پلتفرم‌های PaaS چیست؟

هر خدماتی همیشه دو وجه دارد. PaaS استدلال قوی دارد، اما به ناچار معایبی نیز خواهد داشت. برخی از این مشکلات صرفاً جنبه‌های منفی آن هستند که گریزناپذیرند، اما با آمادگی و استراتژی دقیق می‌توانید بر دیگر معایب آن غلبه کنید.

نسبت به IaaS انعطاف و کنترل کمتری دارد.

راه حل PaaS به کاربران کنترل‌های کمی می‌دهد که بستگی به توانایی مراکز داده یا ارائه دهنده دارد.  زیرساخت فعلی شرکت شما ممکن است کاملاً برای فضای ابری آماده نباشد. ممکن است برای دستیابی به یکپارچگی کامل، لازم باشد برنامه‌های مختلف را امتحان کنید. برخی از مؤلفه‌ها به درستی در ابر فعال نمی‌شوند؛ یا ممکن است مجبور شوید برخی از این موارد را در محل و دور از ابر نگه دارید.

نسبت به IaaS گران‌تر است.

از آنجایی که هر ابزار دارای هزینه خدمات است، استفاده از ابزارهای PaaS ارائه دهنده ابر اغلب هزینه اجرای برنامه‌ها را در فضای ابری افزایش می‌دهد. علاوه بر این، هزینه‌ها اغلب بر اساس مصرف است، که به این معنی است که قیمت یک برنامه ابری ممکن است صرفاً در نتیجه استفاده مکرر از ابزارهای خاص PaaS افزایش یابد. به همین دلیل، برخی از کسب و کارها مجبور شده‌اند هزینه‌های غیرقابل پیش بینی انجام دهند.

قفل فروشنده

این واقعیت که ارائه دهنده بخشی از کار را بدون مشارکت شما تکمیل می‌کند یک مزیت بزرگ است. از سوی دیگر، عملکرد، پاسخگویی و قابلیت اطمینان ارائه دهنده همچنان فاکتورهای مهمی برای سازمان شما هستند. به همین دلیل، بسیار مهم است که به شرکت خدمات ابری خود ایمان داشته و برای هر رویداد غیرمنتظره‌ای که ممکن است رخ دهد، آماده باشید، حتی با مطمئن‌ترین تأمین کننده. برای آسودگی خاطر، حداقل باید از اطلاعات خود نسخه پشتیبان تهیه کنید.

خطر امنیتی

پایگاه داده ابری ارائه دهنده تمام داده‌های برنامه را در خود جای می‌دهد. از آنجایی که ارائه‌دهنده می‌تواند اطلاعات خصوصی و حساس را ببیند، نگرانی‌هایی را در مورد محرمانه بودن داده ایجاد می‌نماید. بنابراین، شرکت‌ها باید برنامه‌های خود را با انتخاب یک ارائه دهنده قابل اعتماد ایمن کنند. در غیر این صورت، امنیت اطلاعات فعلی آنها در خطر خواهد بود.

مشکلات یکپارچه سازی

هر ارائه دهنده PaaS یک روش یکپارچه سازی منحصر به فرد دارد، مشابه سازگاری. ادغام دو محصول PaaS امکان پذیر نیست. علاوه بر این، تعویض ارائه دهندگان PaaS به لحاظ یکپارچه‌سازی بسیار سخت خواهد بود.

انواع PaaS چیست؟

PaaS به سه دسته تقسیم می‌شود:

PaaS عمومی

Public PaaS به تیم توسعه اجازه می‌دهد تا آزمایش و استقرار برنامه خود را مدیریت کند. در حالی که وظیفه تأمین و مدیریت تمامی زیرساخت‌های لازم اعم از سرور، سیستم عامل، ذخیره سازی و پایگاه داده بر عهده فروشنده بستر سرویس ابری است.

PaaS خصوصی

پلتفرم سرویس ابری خصوصی علاوه بر اینکه امکانات PaaS را به مشتری ارائه می‌دهد، یک سرویس منحصر به فرد است و امنیت و انطباق بیشتری را برای مشتری به ارمغان می‌آورد. PaaS خصوصی روی هر زیرساخت اجرا می‌شود و در ابر مشتری کار می‌کند.

هیبرید PaaS

پلتفرم خدمات ابری ترکیبی ترکیبی از پلتفرم‌های عمومی و خصوصی است. بنابراین این پلتفرم بیشترین انعطاف را دارد و مزایای هر دو پلتفرم خدماتی را در اختیار مشتری قرار می‌دهد.

کاربرد PaaS چیست؟

در ادامه لیستی از موارد استفاده PaaS را مطرح کرده‌ایم:

توسعه و مدیریت API

توسعه دهندگان PaaS می‌توانند از این سرویس ابری برای توسعه، پیاده سازی، مدیریت و ایمن سازی رابط‌ های برنامه نویسی برنامه (API)، از جمله ساخت API های جدید، ایجاد رابط‌های جدید برای API های موجود و مدیریت APIها، استفاده کنند. به عنوان مثال، می‌توانیم به APIهای ارائه شده در سرویس فیس بوک اشاره کنیم که توسعه دهندگان با در دسترس بودن این API می‌توانند به کاربران فیس بوک خدمات ارائه دهند.

سامان‌دهی مدیریت پایگاه داده

توسعه دهندگان برنامه با استفاده از پلتفرم خدمات ابری، می‌توانند بدون درگیر شدن با سخت افزار و نرم افزار مورد نیاز، پایگاه داده‌های کوچک و بزرگ خود را بر روی سرویس‌های ابری میزبانی و مدیریت کنند. بنابراین هرگز در مورد افزایش فشار روی سرور میزبان پایگاه داده نگران نیستند. در صورت لزوم می‌توانند منابع موجود پایگاه داده را ارتقا یا کاهش دهند که این یکی از مزایای PaaS است.

میزبانی وب

استفاده از خدمات میزبانی وب برای در دسترس قرار دادن یک وب سایت یکی از رایج‌ترین و اساسی‌ترین خدمات رایانش ابری است. از یک وب‌سایت ساده وردپرس یا جوملا گرفته تا پورتال های سازمانی بزرگ دولتی، می‌توانید بدون تعامل مستقیم با سخت‌افزار سرور و میان‌افزار مانند نرم‌افزار مدیریت پایگاه داده با استفاده از خدمات میزبانی وب ابری، از هاستینگ این پلتفرم استفاده نمایید.

بر خلاف سرویس‌های میزبانی مشترک معمولی یا سرورهای اختصاصی و مجازی، محدودیت‌های سخت افزاری وجود دارد. تیم توسعه می‌تواند منابع موجود وب سایت از جمله فضای ذخیره سازی، رم و پردازنده را در هر زمانی تنها با یک کلیک ارتقا دهد.

ارائه ابزارهای توسعه

با بهره مندی تیم توسعه از بستر سرویس ابری، دسترسی به آخرین نسخه ابزار طراحی و توسعه نرم افزار فراهم شده است و نیاز به نصب، راه اندازی و پیکربندی ابزار در سرور فیزیکی حذف می‌شود. بنابراین توسعه، تست و پیاده سازی اپلیکیشن با سرعت بالایی پیش می‌رود و تیم توسعه نگران مدیریت ابزارها نخواهد بود.

توزیع جغرافیایی

PaaS یک سرویس ابری بوده که از طریق اتصال به اینترنت قابل دسترسی است. بنابراین، همه اعضای تیم توسعه می‌توانند از هر کجای دنیا، صرف نظر از موقعیت مکانی، به سرویس و ابزارهای توسعه دسترسی داشته باشند. بنابراین، پلتفرم خدمات ابری امکان کار از راه دور را در اختیار توسعه دهندگان قرار می‌دهد. هر یک از اعضای تیم می‌توانند حتی در هنگام سفر با اتصال به اینترنت و همکاری با سایر اعضای تیم در توسعه و آزمایش برنامه به محیط توسعه متصل شوند.

دسترسی به ابزارهای تجزیه و تحلیل

بیشتر شرکت‌های ارائه دهنده خدمات ابری علاوه بر فراهم کردن محیط توسعه، ابزارهای ارزشمند و مکملی مانند تجزیه و تحلیل داده‌ها، هوش تجاری و داده کاوی را در اختیار توسعه دهندگان قرار می‌دهند. این ابزارها به سازمان‌ها اجازه می‌دهند تا داده‌های سنگین خود را تجزیه و تحلیل و استخراج نمایند، بینش‌ها و الگوها را بیابند و از نتایج به دست آمده برای بهبود تصمیمات بازگشت سرمایه و جذب سرمایه فکری، طراحی محصول و غیره استفاده کنند.

کاربرد PaaS چیست

چه چیزی در یک پلتفرم به عنوان یک سرویس گنجانده شده است؟

قابلیت‌های خاص PaaS می‌تواند بین فروشندگان و محصولات مختلف متفاوت باشد. با این حال، مجموعه اصلی ویژگی‌های PaaS معمولاً شامل زیرساخت‌ها، ابزارهای توسعه، میان‌افزار، سیستم‌عامل‌ها، ابزارهای مدیریت پایگاه داده و تجزیه و تحلیل است:

زیر ساخت:

PaaS شامل همه چیزهایی است که IaaS شامل می‌شود. این بدان معناست که ارائه دهندگان PaaS سرورها، ذخیره سازی، مراکز داده و منابع شبکه را مدیریت خواهند کرد. این سرویس همچنین می‌تواند شامل UI یا پورتالی باشد که کاربران برای تعامل با زیرساخت و خدمات PaaS استفاده می‌کنند.

طراحی اپلیکیشن، تست و ابزارهای توسعه:

PaaS همه چیزهایی را که برای ساخت و مدیریت برنامه‌ها نیاز دارند به مشتریان ارائه می‌دهد. می‌توانید بدون توجه به موقعیت فیزیکی از طریق اینترنت و از طریق مرورگر به این ابزار دسترسی داشته باشید. ابزارهای خاص توسعه نرم افزار اغلب شامل یک اشکال زدا، ویرایشگر کد منبع و یک کامپایلر هستند، اما محدود به آن نیستند.

میان افزار:

PaaS معمولاً شامل میان‌افزار است، نرم‌افزاری که شکاف بین سیستم‌عامل‌ها و برنامه‌های کاربردی کاربر نهایی را پر می‌کند. بنابراین، مشترکین PaaS مجبور نیستند توسعه دهندگان و منابع داخلی خود را به ساخت میان افزار متعهد کنند.

سیستم عامل‌ها:

سیستم‌عامل‌هایی برای اجرای برنامه‌ها و همچنین برای توسعه‌دهندگانی که برنامه را از آن بسازند، توسط فروشنده PaaS ارائه می‌شوند.

پایگاه‌های داده:

ارائه دهندگان PaaS اغلب پایگاه‌های داده را حفظ می‌کنند و همچنین ابزارهای مدیریت پایگاه داده را در اختیار توسعه دهندگان سازمان مشتری قرار می‌دهند.

ابزارهای نظارت و مدیریت:

تولیدکنندگان PaaS اغلب خدمات هوش تجاری مانند نظارت و تجزیه و تحلیل را ارائه می‌دهند تا به کاربران تجاری کمک کنند نحوه استفاده از PaaS و توضیح هزینه‌های هر استفاده و ویژگی‌های استفاده را متوجه شوند.

تفاوت بین IaaS، SaaS و PaaS چیست؟

PaaS یکی از سه دسته اصلی خدمات رایانش ابری است. دو دسته اصلی دیگر رایانش ابری زیرساخت به عنوان سرویس (IaaS) و نرم افزار به عنوان سرویس (SaaS) هستند:

  • با IaaS، یک ارائه دهنده زیرساخت محاسباتی، ذخیره سازی و شبکه اولیه را به همراه هایپروایزر – لایه مجازی سازی، فراهم می‌کند. سپس کاربران باید نمونه‌های مجازی مانند ماشین‌های مجازی و کانتینرها را ایجاد کنند، سیستم‌عامل‌ها را نصب کنند، از برنامه‌ها و داده‌ها پشتیبانی کنند و تمام تنظیمات و مدیریت مرتبط با آن وظایف را مدیریت نمایند. برخی از نمونه‌های خدمات IaaS عبارتند از: DigitalOcean، AWS، Azure و Google Compute Engine.
  • با PaaS، یک ارائه‌دهنده بیشتر بک‌اند برنامه را نسبت به IaaS ارائه می‌دهد و سیستم‌عامل، میان‌افزار – مانند پایگاه‌های داده – و سایر زمان‌های اجرا را به محیط ابری اضافه می‌کند. محصولات PaaS شامل AWS Elastic Beanstalk و Google App Engine هستند.
  • با SaaS، یک ارائه دهنده کل بک‌اند برنامه را ارائه می‌دهد. کاربران به سادگی وارد سیستم می‌شوند و از برنامه‌ای که به طور کامل روی زیرساخت ارائه دهنده اجرا شده، استفاده می‌کنند. به طور معمول، برنامه‌های SaaS کاملاً از طریق مرورگر وب در دسترس هستند. ارائه دهندگان SaaS حجم کار برنامه و تمام منابع زیربنایی IT را مدیریت می‌نمایند. کاربران فقط داده‌های ایجاد شده توسط برنامه SaaS را کنترل می‌کنند. نمونه‌هایی از SaaS عبارتند از Salesforce، Dropbox و Google Workspace.

آینده بازار PaaS و مدل کسب و کار

حال که دانستید  PaaS چیست، لازم است بدانید این پلتفرم به عنوان یک پلتفرم ابری مقرون به صرفه و توانمند برای توسعه، اجرا و مدیریت برنامه‌ها پدیدار شده است – و انتظار می‌رود بازار PaaS تا سال 2027 محبوبیت و رشد چشمگیری پیدا کند. به عنوان مثال، IDC پیش‌بینی کرد که بازار ابر و PaaS باید شاهد یک نرخ رشد مرکب سالانه 28.8 درصد در سال 2021 تا 2025 باشد.چنین انتظاراتی بر اساس نیاز کسب‌وکارها به تسریع زمان برنامه‌نویسی، کاهش پیچیدگی، حذف زیرساخت‌های محلی، ایجاد همکاری- به ویژه برای تیم‌های از راه دور- و ساده‌سازی وظایف مدیریت برنامه است.

گسترش و رشد PaaS از طریق مهاجرت ابری و تلاش‌های توسعه برنامه‌های کاربردی مبتنی بر ابر یا بومی در هماهنگی با سایر فناوری‌های ابری در حال ظهور، مانند اینترنت اشیا، نیز انجام می‌شود.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.