آشنایی با OCR یا نویسه خوان نوری و تاریخچه آن

در دنیای امروزی که تمامی امور و اسناد به صورت دیجیتالی ثبت می‌شوند، اگر همچنان با اسناد کاغذی و یا تنها عکس آنها کار کنید، دچار مشکلات بزرگی برای کسب‌وکار خود می‌شوید. به همین منظور فناوری OCR یا نویسه خوان نوری معرفی شد تا بتوانید در کوتاه‌ترین زمان اسناد کاغذی و عکس‌های خود از این اسناد را به نسخه‌های متن دیجیتالی قابل ویرایش، مانند پی دی اف، تبدیل کنید. اگر می‌خواهید بدانید OCR چیست و چند نوع دارد، در این مقاله با شرکت نرم افزاری یگانه همراه باشید تا به طور مفصل در مورد این فناوری مهم و نحوه کار و همچنین مهم‌ترین مزیت‌های آن صحبت کنیم:

نویسه خوان نوری یا OCR چیست؟

OCR مخفف عبارت Optical character recognition به معنای نویسه خوان نوری است. OCR یک فناوری بسیار گسترده برای تشخیص متن درون تصاویر، مانند اسناد و عکس‌های اسکن شده است. می‌توانید از این فناوری برای تبدیل هر نوع تصویر حاوی متن نوشته شده (تایپ شده یا دست نویس) به داده‌های متنی قابل خواندن توسط ماشین استفاده کنید. در واقع این روش فرآیندی را توصیف می‌کند که طی آن یک تصویر از یک سند کاغذی گرفته می‌شود و پس از آن، متن از آن تصویر “استخراج” می‌گردد.

از این رو اسناد کاغذی، به فایل‌های کامپیوتری قابل ویرایش تبدیل می‌شوند و این دقیقاً همان چیزی است که تشخیص متن به آن مربوط می‌شود، یعنی وارد کردن متون به رایانه بدون تایپ مجدد آن‌ها.

انواع OCR چیست؟

  1. یکی از انواع OCR، شاخه Optical Mark Recognition است که می‌تواند لوگوها، واترمارک‌ها و سایر نمادها را در یک سند شناسایی کند. معمولاً از این نوع نویسه خوان برای خواندن چک باکس‌ها یا پر کردن گزینه‌ها در نظرسنجی‌ها، آزمون‌ها یا برگه‌های رأی استفاده می‌شود. تشخیص کاراکتر هوشمند نوع پیشرفته‌ای از OCR است که برای تشخیص و دیجیتالی کردن متن دست نویس استفاده می‌شود و اغلب از تکنیک‌های یادگیری ماشین برای بهبود دقت خود در طول زمان استفاده می‌کند
  2. نوع دیگر تشخیص کلمه نوری است که به جای کاراکترهای فردی، بر تشخیص کل کلمات متمرکز است. این امر به ویژه در تشخیص انواع خاصی از متن‌های دست‌نویس مفید خواهد بود. تشخیص هوشمند کلمه مشابه ICR است اما در سطح کلمه عمل می‌کند و کلمات دست‌نویس را به جای کاراکترهای فردی تشخیص می‌دهد.

مهم‌ترین مزایای استفاده از تکنولوژی نویسه خوان نوری OCR چیست؟

تکنولوژی OCR می‌تواند مزیت‌های بسیار زیادی برای شما به همراه داشته باشد. در ادامه برخی از مهم‌ترین آن‌ها معرفی شده‌اند:

مزایای استفاده از OCR توضیحات
دسترسی آسان شرکت‌هایی که از OCR استفاده می‌کنند، می‌توانند دسترسی به داده‌ها را برای مشتریانی که از سیستم‌هایشان استفاده می‌کنند، افزایش دهند. از آنجایی که اسناد با پردازش OCR قابل جستجوی متنی هستند، افراد می‌توانند از اطلاعات شخصی خود برای دسترسی به اطلاعات مرتبط استفاده کنند
صرفه‌جویی در زمان پردازش OCR برخلاف سیستم‌های سنتی، با حذف داده‌های دستی از شرکت‌ها و سازمان‌ها، تجربه کاربر را بهبود می‌بخشد. دسترسی به یک فایل دیجیتالی بسیار سریعتر از این است که یک سند کاغذی را در انبوهی از اسناد نامرتبط دیگر پیدا کنید.
بهبود خدمات به مشتریان پردازش OCR باعث افزایش بهره وری در ارائه خدمات به مشتریان شما می‌شود. نمایندگان پشتیبانی مشتری می‌توانند فوراً به اطلاعات دسترسی داشته باشند. پردازش OCR به عوامل پشتیبانی مشتری اجازه می‌دهد تا هنگام تماس یا ایمیل برای درخواست مشتریان، خلاصه‌ای جامع ارائه دهند. دسترسی به اطلاعات ذخیره شده در فرم دیجیتال بسیار آسان است و تجربه کلی مدیریت ارتباط با مشتری را بهبود می‌دهد
قابلیت استفاده و تبدیل داده‌ها اسناد شما به راحتی با OCR قابل ویرایش هستند. علاوه بر این، با استفاده از OCR می‌توانید به راحتی هر فایلی را به هر فرمت دیجیتال قابل ویرایش مانند MS Word تبدیل کنید. OCR به شما امکان می‌دهد سند را چه در قالب PDF یا MS Word باشد کپی کرده و جایگذاری کنید.
مقرون به صرفه  OCR دارای پردازش کم هزینه است، از این رو نحوه عملکرد کسب و کار شما را بهبود می‌بخشد. تلفن همراه مجهز OCR  به صاحبان کسب‌وکارها امکان می‌دهد تا با استفاده از برنامه‌ای که به راحتی قابل استفاده است، ابزار خود را مدیریت کنند
افزایش بهره وری OCR روحیه کارکنان را تقویت کرده، محیط کاری آن‌ها را برای کار راحت‌تر کرده و همچنین فعالیت کاغذ محور را بسیار کم می‌کند. توانایی تشخیص متن باعث می‌شود پروسه کاغذ بازی از بین برود. شرکت‌ها و سازمان‌ها با دسترسی آسان به داده‌های دیجیتال  می‌توانند به راحتی کار کنند، زیرا کارکنان می‌توانند در یک زمان مشخص به مشتریان بیشتری رسیدگی نمایند
سرعت OCR سازمان‌ها را قادر می‌سازد تا محتوای بدون ساختار را به داده‌های قابل جستجو تبدیل کنند. این برنامه باعث افزایش کارایی و صرفه جویی در زمان آنها می‌شود و وقت کارمندان را آزاد می‌کند تا روی مشاغل مهم‌تر تمرکز کنند. هر کارمند می‌تواند در بالاترین سطح توانایی خود کار کند، زیرا OCR به سرعت بخشیدن به فرآیندها کمک می‌کند
حفظ مشتری یک تجربه کاربری مثبت تضمین می‌کند که مشتریان شما را در میان سازمان‌های موجود انتخاب کنند. اجرای پردازش OCR تضمین می‌کند که مشتریان در زمان مناسب به شما توجه نمایند و ارائه خدمات با کیفیت بالا منجر به وفاداری مشتری و افزایش تعداد آنها خواهد شد

کاربردهای نویسه خوان نوری OCR

OCR برای انواع مختلفی از مشاغل قابل استفاده است. فناوری OCR کاربردهای بسیار متنوعی دارد که عبارتند از: ورود داده‌ها و تشخیص خودکار متن و تبدیل داده‌های دست نویس به اسناد. در ادامه چند نمونه از طیف وسیع کاربردهای این فناوری را معرفی می‌کنیم:

کاربرد OCR در بایگانی اسناد

یکی از مهم‌ترین و کاربردی‌ترین قابلیت‌های این فناوری در نرم افزار بایگانی اسناد است. بسیاری از مراکز و مؤسسات روزانه حجم بالایی از اسناد و مدارک را پردازش می‌کنند. بسیاری از این اسناد و مدارک به صورت فیزیکی مورد استفاده قرار می‌گیرند. با کمک این تکنولوژی می‌توانید تمام این اسناد را به فایل‌های الکترونیکی تبدیل کنید. مزیت استفاده از این کار افزایش سرعت، دقت و کاهش هزینه‌های مختلف در مراکز است.

کاربرد OCR در اتوماسیون اداری

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که برای انجام کار خاصی به ادارات مختلف مراجعه کنید. هربار باید حجم زیادی از اسناد، مدارک شناسایی و فرم‌های مختلف را با خود حمل کنید و تا اتمام کار، پوشه‌های مختلفی را به همراه داشته باشید. OCR کار شما را راحت می‌کند، به این صورت که تمام این اسناد را به فایل‌ها و اسناد الکترونیکی تبدیل کنید و به راحتی همراه خود داشته باشید. علاوه بر آن تمام نرم افزار اتوماسیون اداری با استفاده از این فناوری می‌توانند فعالیت‌های مختلف موردنظر را به صورت کاملاً الکترونیکی در کمترین زمان ممکن انجام دهند.

کاربرد OCR در بانکداری

بانک‌ها یکی از کاربران اصلی OCR هستند که به کمک آن به بهبود امنیت تراکنش‌ها و مدیریت ریسک کمک می‌کنند. آنها از این طریق می‌توانند به طور دقیق داده‌ها را از موارد زیر استخراج کنند:

  • چک: اطلاعات حساب و مبلغ دست نویس و امضا ثبت می‌شوند
  • درخواست‌های وام مسکن: اسناد وام و فیش حقوقی ثبت می‌شوند
  • دستگاه‌های خودپرداز:امنیت و دقت در فرآیندهایی که توسط مشتریان انجام می‌شود، افزایش می‌یابد.

بیمه و استفاده از OCR

شرکت‌های بیمه از OCR برای ارائه خدمات بهتر به مشتریان و افزایش عملکرد استفاده می‌کنند. اسناد را می‌توان دیجیتالی کرد و پردازش‌های مختلف را می‌توان از طریق OCR و سایر فناوری‌های پشتیبانی خودکار انجام داد.

مراقبت‌های بهداشتی

با OCR امکان اسکن، جستجو و ذخیره تاریخچه پزشکی بیماران شامل گزارش‌ها، عکسبرداری با اشعه ایکس، بیماری‌های قبلی، درمان‌ها، آزمایش‌ها، سوابق بیمارستانی و پرداخت‌های بیمه را دارید. می‌توانید هر پرونده بیمارستانی را به سرعت دیجیتالی کنید و از طریق OCR به آن دسترسی داشته باشید. این کار باعث می‌شود گردش کار ساده شده و زمان مدیریت امور کاهش یابد.

صنعت حقوقی

صنعت حقوقی با کاغذبازی های زیادی سر و کار دارد و این فناوی بسیار به آن‌ها کمک می‌کند. شرکت‌های حقوقی می‌توانند طیف گسترده‌ای از اسناد، مانند یادداشت‌های دست نویس، سوگندنامه‌ها، پرونده‌ها، اظهارات و وصیت نامه‌ها را از طریق OCR دیجیتالی کنند.

نحوه کار نویسه خوان نوری OCR چگونه است؟

اگرچه مفهوم OCR ساده است، اما در عمل اجرای این فناوری، به دلیل مراحل و عوامل تأثیرگذار چالش برانگیز است. به عنوان مثال، فونت‌ها و روش‌های مختلف تشکیل حروف می‌تواند کار شناسایی کاراکترها را دشوارتر کند.

فرآیند OCR را می‌توان به سه مرحله پیش پردازش تصویر، تشخیص کاراکتر و پس پردازش خروجی تقسیم کرد. بیایید مراحل OCR را برای درک بهتر نحوه عملکرد این فناوری بررسی کنیم.

مرحله ۱: سند اسکن می‌شود

اولین قدم برای موفقیت این است که مطمئن شوید هنگام اسکن اسناد، آنها به درستی تراز شده‌اند‌. داشتن خطوط متن سند در تراز افقی و عمودی، کارایی فرآیند را تا حد زیادی بهبود می‌بخشد. البته، اگر با یک تصویر دیجیتالی، مانند JPEG، PNG یا PDF سر و کار دارید، نیاز نیست این مرحله را انجام دهید، زیرا از قبل یک سند “اسکن شده” برای کار با آن دارید. در این مسیر می توانید این اسناد اسکن شده را توسط نرم افزارهای تحت وب مانند نرم افزار بایگانی اسناد، نگه داری کنید.

مرحله ۲: تصویر به کمک نرم‌افزار اصلاح می‌شود

در مرحله بعد، نرم افزار با تغییر تنظیمات خود، عناصر سندی که باید ضبط شوند را بهبود می‌دهد. به این معنی که لبه‌های حروف را صاف می‌کند، هرگونه ایراد، نقص یا بخش‌های اضافه را جدا می‌نماید و از تصاویر حذف می‌کند تا فقط متن واضح و ساده باقی بماند.

مرحله ۳: باینریزه کردن در OCR چیست؟

اکنون زمان تراز کردن متن و تبدیل رنگ‌ها یا سایه‌های خاکستری به سیاه و سفید است. باینریزه کردن نه تنها تشخیص فونت‌ها را آسان‌تر می‌کند، بلکه به تمایز دقیق متن (یا هر عنصر تصویر) از پس زمینه کمک می‌نماید.

مرحله ۴: شناسایی کاراکترها و الگوهای موجود در متن

گام بعدی این است که بفهمید کدام کاراکترها در متن موجود هستند. OCR پیکسل‌های هر حرف اسکن شده را با پایگاه داده فونت‌های موجود مقایسه کرده و نزدیک‌ترین مورد را شناسایی می‌کند. انواع مدرن‌تر OCR هر کاراکتر را به عناصر تشکیل‌دهنده، مانند منحنی‌ها و گوشه‌ها تقسیم می‌کنند تا با ویژگی‌های فیزیکی و همچنین حروف واقعی مطابقت داشته باشد.

مرحله ۵: بررسی دقت متن خروجی

نرم افزار OCR می‌تواند با استفاده از دیکشنری‌های مختلف متن را بررسی کرده، خطاها را کاهش دهد و از میزان دقت بالاتر اطمینان حاصل کند.

مرحله ۶: ایجاد یک فایل متنی دیجیتال قابل ویرایش

نتیجه نهایی تولید می‌شود؛ یک فایل متنی دیجیتالی کاملاً قابل جستجو که می‌تواند به هر شکلی که صاحب آن بخواهد دستکاری، بررسی و ویرایش شود.

الگوریتم‌های تشخیص دست خط چگونه عمل می‌کنند؟

تشخیص دست خط به معنای توانایی کامپیوترها برای دریافت و تحلیل و بررسی ورودی است که به صورت دست نویس نوشته شده است. این ورودی از منابع مختلفی ازجمله اسناد، تصاویر، صفحه‌ نمایش‌های دیگر و غیره استخراج می‌شود. یکی از این روش‌ها، روش استخراج کاراکتر است. این روش متن درون تصاویر را به صورت خودکار استخراج کرده و به کدهای قابل پردازشی تبدیل می‌کند که در برنامه‌های کامپیوتری و برنامه‌های پردازش متن مورد استفاده قرار می‌گیرند. این روش دشوار است، زیرا افراد دست خط‌های متفاوتی دارند و کاراکترها را به شکل‌های متفاوتی می‌نویسند. روند کلی تشخیص دست خط به سه مرحله پیش پردازش، استخراج ویژگی و طبقه بندی تقسیم می‌شود.

محدودیت‌های OCR چیست؟

البته OCR به صورت 100% دقیق نیست و ممکن است خطاهایی در فرآیند استخراج متن رخ دهد. مواردی مانند کیفیت پایین تصویر، قالب بندی پیچیده، فونت‌های فانتزی و غیره می‌توانند بر دقت این فناوری تأثیر بگذارند. OCR عناصر غیر متنی، مانند تصاویر، نمودارها، لوگوها، امضاها و غیره  در یک سند را در صورتی که حاوی متن قابل تفسیر نباشند نادیده می‌گیرد. اما استخراج متن از مجموعه بزرگی از اسناد از طریق OCR می‌تواند بدون اتوماسیون زمان بر و پرهزینه شود.

آینده OCR چیست؟

OCR ابزار ارزشمندی که باعث می‌شود اسناد کاغذی به راحتی به اسناد دیجیتالی قابل ویرایش تبدیل شوند. در نهایت فعالیت و تجارت بدون کاغذ همچنان مهم است و استخراج داده‌ها هنوز در دسته فناوری‌های مفیدی است که می‌تواند پردازش اسناد الکترونیکی را تقویت کند. شرکت‌های مختلفی در زمینه‌های مختلف فعالیت می‌کنند که OR می‌تواند به رشد و پیشرفت آن‌ها کمک کند. همچنین تقاضای کسب‌وکارها برای دیجیتالی شدن باعث سرعت بخشیدن در نحوه جمع‌آوری داده‌ها می‌شود.

نرم‌افزارها و وسایلی که در این زمینه ساخته می‌شوند به سرعت در حال رشد و پیشرفت هستند. با استفاده از علوم مختلفی همچون هوش مصنوعی و یادگیری ماشین دقت آن‌ها تا حد بسیار زیادی افزایش می‌یابد، زیرا می‌توان دایره لغات و اطلاعات آن‌ها در مورد کاراکترهای مختلف را گسترش داد تا به راحتی هر نوع متنی را از هر منبعی با دقت بالا استخراج کنند.

سؤالات متداول

مشکلات OCR در زبان فارسی چیست؟

یکی از مشکلاتی که OCR با متون فارسی دارد، شباهت حروف به یکدیگر و چسبیده نوشتن آنهاست. چسبیده بودن حروف در کلمات فارسی باعث می‌شود این فناوری آنها را به سختی تشخیص دهد. همچنین حروف شبیه به هم، مانند «س» و «ش» یا «ر» و «ز»، در صورتی که خوانا نوشته نشده باشند، تشخیص داده نمی‌شوند. زیرا تفاوت آنها تنها در چند نقطه است.

آیا OCR هوش مصنوعی است؟

این فناوری حوزه قابل توجهی از تحقیقات در هوش مصنوعی، تشخیص الگو و بینایی کامپیوتری است و همچنین یکی از اولین زمینه‌های تحقیقات فناوری هوش مصنوعی بود و به عنوان یک فناوری بالغ ظاهر شد.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.